Att få en bakelse till kaffet är en härlig smakupplevelse som man skulle få mycket oftare än bara ibland vid festliga tillfällen. det är inte många som kan motstå en smarrig, vackert gjord bakelse som är en fröjd för ögat. Några exempel på bakelser som vunnit mångas hjärtan är prinsessbakelsen “Estellebakelsen”. Den är gjord av sockerkaksbotten, chokladkaka, morotskräm och rabarbergrädde. Denna kommer från Östergötland.En annan favorit är Napoleonbakelsen som består av smördeg med aprikos-sylt, vaniljkräm emellan och grädde. Sedan har vi den underbart fluffiga Budapestbakelsen med nötmarängbotten, grädde, mandariner och florsocker och kakao ovanpå.Mazarinen är också en sorts bakelse med mördeg och mazarinmassa.Vaniljhjärtan är en klart godkänd bakelse med mördeg och vaniljkräm.

Operabakelsen

Operabakelse

En Operabakelse kan man också göra det extra festligt med. Den innehåller nötbotten, smörkräm och har en mycket god smak av kaffe. Mockabakelser smakar ljuvligt av maräng och mockakräm.Semlan är en poppis bakelse en viss tid på året.En vaniljbakelse med färska jordgubbar tackar nog ingen gärna nej till. Den innehåller smördeg, grädde, vanilj och jordgubbar. Förr i tiden var det bara väldigt få förunnat att kunna äta bakelser och det var inte för vem som helst, utan bara för dom rika. Själva ordet bakelse kom i slutet av 1600-talet. En tårta är för flera personer, medans en bakelse är en liten tårtbit i mini-storlek. Oftast består den av grädde, smörkräm och sylt bland annat. Den garneras ofta med frukt, bär, choklad och andra godsaker. Många av dagens bakelser är hyllningar till kungligheter och står sig verkligen i längden och är omåttligt populära. Först under industrialismen fick “vanligt folk” chansen att testa bakelser och sedan dess är de populära hos alla och envar. Petit-chouer är bakelser utan socker som är väldigt omtyckta och kan fyllas med valfritt innehåll.

Den omtalade “Radiokakan”

En väldigt omtalad kaka som man skär till mindre bakelse-bitar av är “Radiokakan”. Den har fler namn som Is-chokladkaka, kexkaka, Källarkaka och Lördagskaka. Den gjordes som sagt var på lördagar så folk kunde ha till TV-tittandet och Hylands Hörna till exempel. Denna kaka kan inte stå framme för länge i rumstemperatur för då blir den kladdig att äta. Den består av kokosfett, Mariekex och ischoklad. År 1854 fick Gustav den andre Adolf en bakelse gjord i sitt namn nämligen Gustav Adolf-bakelsen. Den gjordes först i enbart socker så att alla skulle se hur duktig bagaren var. På femtiotalet kunde bakelsen köpas i flera svenska städer. Den finns nuförtiden i lite varierande smaker, men alla är lika goda.

Drottning Christina

Drottning Christina har också en bakelse uppkallad i sitt namn. Hon är dotter till Gustav den andre Adolf. Innehållet är citron, marsipan, rosenvatten och kvittenmarmelad. I Kalmar finns även där en bakelse som kom till av historikern Göran Modig när han läste om en professor som hette Dick Harrison. Bakelsen smakar saffran, valnötter, Muskot, svartpeppar(!), citrus och äppelkompott. Den klassiskt svenska Semlan är också en speciell bakelse om man tycker om mandelmassa. Det är den dominerande smaken i den bakelsen. De flesta människor älskar bakelser med eller utan grädde!