Sverige är landet som dricker näst mest kaffe i hela världen och i hela norden flockas vi av folk som älskar att dricka kaffe. Det fikas och kaffekopp efter kaffekopp dricks upp dagligen. Att människor i Sverige älskar kaffe är ett faktum. Eftersom passionen för kaffe är stor så finns det många anledningar till att även tycka lite extra om just espresson. Espresso är en liten mängd kaffe (vanligtvis mellan 2 – 4 cl), som en shot. Espresson är ett kaffe gjort på arabicabönor och robustabönor, och är starkare än det vanliga kaffet och har en fyllig smak som därför brukar uppskattas extra mycket av de stora kaffeälskarna. Espresson är som kändast i Italien där espresson är det kaffet som dricks mest. För att få till en god espresso så bör man använda sig av en espressomaskin där vattnet hettas upp till 90 grader som sedan blandas med kaffepulvret som bör vara finmalet. Det finns några olika espressodrycker men vilka är de?

Espressodrycker

Espressodrycker

Väldigt många kaffedrycker har espresso som bas så som bland annat kaffelatten som består av 1/4 espresso och 3/4 mjölk. Drycken är Italiensk där ordet ‘latte’ egentligen bara betyder mjölk vilket är passande då drycken innehåller så pass mycket mjölk som den gör. I Italien är det inte ovanligt att dricka drycken till frukosten men vanligt till frukosten är då också att dricka en latte macchiato där man först häller i den ångade mjölken och sedan häller i espresson till sist. Det finns en hel del populära och goda espressodrycker att njuta av om man vill fika, är sugen på en kaffe eller är en kaffeälskare av rang och bara vill njuta av det där goda kaffet. Andra populära espresso drycker är bland annat följande.

Alla dessa caffe

Alla dessa caffe

Caffe macchiato är en espresso men med lite ångad mjölk på toppen. Macchiato betyder fläck och innebär på en caffe macchiato att kaffet har en fläck med ångad mjölk på toppen. Från start hällde man bara i lite mjölk i drycken men man har sedan börjat skumma mjölken. Man började skumma mjölken för att göra det ännu tydligare att drycken faktiskt innehöll just mjölk.cappuccino innehåller lika mycket espresso som ångad och skummad mjölk. I Italien där drycken kommer ifrån är det vanligt att dricka cappuccino till sin frukost.Caffe mocha är espresso, ångad mjölk och varm chockad. Ibland kan man byta ut grädde mot den ångande mjölken. Namnet Mocha är taget från staden Mocha som ligger beläget i Yemen. Det finns även en annan variant av Caffe mocha som istället för att göra drycken med mörk eller mjölkchoklad görs av vitchoklad. Caffè romano är som en klassisk espresso men bjuder på en liten twist och är därför en perfekt dryck för den som älskar kaffe. Drycken innehåller nämligen förutom kaffe även citronskal vilket utstrålar en god smak när smaken av citron och kaffe blandas med varandra. Caffè Corretto är en espresso som innehåller alkohol då vanligtvis grappa eller liknande alkoholhaltiga drycker. Det är sedan vanligt att man dricker drycken i ett svep.

9 Replies to “Espresso för kaffeälskaren”

 1. Hey there! I realize this is kind of off-topic however I had to
  ask. Does operating a well-established blog like yours take a lot of work?
  I am completely new to running a blog but I do write in my
  diary every day. I’d like to start a blog so I will be able
  to share my own experience and feelings online. Please let me know if you have any ideas or tips
  for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.