Enligt italienarna så finns det fyra olika saker som avgör kaffets smak och de är; baristans färdighet, kaffekvarnens kvalite, kaffet och maskinens kvalitet. I hela Italien så är kaffe en stor sak som engagerar många italienare oavsett vart i landet de är bosatta. Om man skulle sätta sig på ett kafe i Italien och beställa en kaffe så får man en espresso då det är det som är den vanligaste kaffedrycken. När italienarna beställer espresso så har de även druckit upp den inom loppet av ett par minuter, de beställer sin espresso påväg till jobb, skola eller om man är ute för att ta en promenad. Vill man sitta ner och ta en längre stund att sitta och smutta på sin espresso så blir det dyrare än om man skulle gå fram till baren för att beställa då det tillkommer en serviceavgift när man väljer att sätta sig ner istället. Kaffet här serveras inte ihop med någon efterrätt utan serveras som en helt egen del i middagen och serveras sist av allt, och det här är för att ge matsmältningen en hjälpande hand. Vill man ha något mer för att ge matsmältningen en ytterligare en hjälpande hand så kan man beställa en un digestivo, det vill säga någon form av likör som kan vara limoncello eller sambuca.

Caffè Sospeso

Caffè Sospeso

Vid kaffebarerna i Italien så finns det ofta en griffeltavla där det står Caffè Sospeso med ett antal streck under och det här innebär att när man beställer en caffè sospeso så betalar man för två koppar men man får bara den ena den andra hamnar som ett streck på tavlan och vid ett senare tillfälle kan en person komma in och fråga om det finns någon caffè sospeso tillgänglig och kan då få sig en varm kopp utan att behöva betala något. Det här är alltså med andra ord en helt osjälvisk handling. Det här konceptet startade i Napoli men har spridit sig till många andra städer och även andra land.

Kaffeordlista

Kaffeordlista

Man kan inte gå in på ett kafe i Italien och beställa en latte som man gör i Sverige för då får man precis det som latte betyder vilket är mjölk, om det är så att man skulle vilja ha en kaffe latte så får man nöja sig med att få en latte macchiato. Det finns lite olika varianter på kaffe som man kan beställa i Italien där ibland finns bland annat, Un caffé vilket är en espressoUn cappucino, det här är en kombination av en espresso och skummad mjölk, den här dricks ofta till frukost av italiernarna.Un caffè corretto, beställer man den här espresson så får man även någon form av starksprit i oftas så är det grappa eller rom men det kan även vara sambucca. Un caffè freddo, det här är en kall kaffedryck som oftast blandas med vanilj eller sprit, den skakas ihop med isbitar för att bli riktigt kall vilket är perfekt för att svalka sig en varm dag.

8 Replies to “Espresso i Italien”

  1. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort
    to generate a top notch article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage
    to get nearly anything done.

  2. After examine just a few of the blog posts on your web site now, and I truly like your method of blogging.

    I bookmarked it to my bookmark website checklist and will probably
    be checking bacck soon. Pls take a look at my site as well and let mee know what you think.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.