Det är inte bara människor i norden som är vana vid att starta dagen med en kopp ångande nybryggt kaffe. Även Italien har en stor kaffetradition som sträcker sig tillbaka långt i tiden även om den skiljer sig väldigt åt från den svenska traditionen. I Italien är espresso den vanligaste kaffedrycken och kallas i landet för caffé. Om man som svensk är där som besökare har man säkerligen gjort det misstaget att man beställt en caffé i tron att det är hederligt bryggkaffe och blivit förundrad när man tilldelas den betydligt mindre koppen espresso. Espresso är en väldigt uppskattad dryck i Italien då den är mer smakrik och krämigare än någon annan kaffedryck på marknaden.

Hur kaffebönan kom till Italien

historiska italienska kaféer

Kaffebönan introducerades i Italien under 1600-talet när stora exporter och importer gjordes mellan Egypten och Venedig. Kaffebönan spreds från början till Europa genom Turkiet. Importen av kaffebönor till Italien fick snabbt påven att väcka motstånd mot importeringen av bönorna då de kom från fiende länder. Man visste då heller inte hur kaffe påverkade oss människor mer än att man fick mer energi och kände sig piggare till sinnet. Men efter att påven själv smakat den berömda drycken gjord på kaffebönor vart han så förtjust i den att han godkända att importen av bönorna skulle utökas. Italien var också det första landet i Europa som öppnade upp sitt egna kaffehus dit folk reste land och rike för att smaka av den smakrika drycken som så många pratade om. Kaffehuset öppnade dörrarna år 1645 och snart öppnades flera andra kaffehus upp i landet och var mycket välbesökta. Husen var också uppskattade av resande från både England och Frankrike och inte långt efter att det första kaffehuset öppnade upp sina portar i Italien öppnade man också upp liknande ställen i både England och Frankrike.

Tillverkning av kaffe i Italien

Tillverkning av kaffe i Italien

I dagens Italienska tillverkning av kaffe använder man framförallt den klassiska espressomaskinen som lanserades redan år 1945 av Achille Gaggia även om man haft andra liknande maskinen i landet sedan år 1901. Varje dag tillverkar över 200.000 olika kaffebutiker runt om i Italien smakrikt och krämigt kaffe och då framförallt espresso som i Italien kallas för Caffé. I Italien är det också mer vanligt att man köper en espresso vid baren som man dricker på någon minut för att sedan lämna stället. Detta för att dels kunna vara mer effektiv och spara tid men också att det i Italien kostar mindre att dricka kaffe stående istället för att ta plats och då betala en extra serviceavgift. Det kaffemärke som är mest känt för både omvärlden och som dricks flitigt av Italienare är Lavazza. Detta italienska kaffe är smakrikt och fylligt och passar lika bra som morgondryck som för att pigga upp knoppen på eftermiddagen när energin är lite låg.  Luigi Lavazza öppnade upp den första butiken år 1895 i Turin. Detta var starten för detta enorma varumärke som idag kan avnjutas globalt med hjälp av väl utvecklad import och export. Lavazzas kreativitet är den huvudfaktor som har gjort det italienska varumärket så stort och smakrikt.

5 Replies to “Italiensk kaffetradition”

  1. Nice post. I used to be checking continuously this
    weblog and I’m impressed! Extremely useful information particularly
    the final section 🙂 I maintain such information much.
    I used to be looking for this particular info for a very
    lengthy time. Thanks and good luck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.