Sverige är ett av världens mest kaffedrickande folk, då vi i snitt varje år dricker 1000 koppar per person. Svenskar är endast en promille av världens befolkning, men trots det så dricker vi faktiskt en procent av det kaffe som produceras. Det märks att fika kulturen både är viktig och stark i Sverige, en viktig mötespunkt för oss människor att knyta samman. Eller ett viktigt tillbehör för att hitta fokus under en lång och tung dag.

Varför ekologiskt kaffe

Är man matintresserad och tycker om kaffe så är det svårt att missa vikten av att köpa ekologiskt kaffe. Varför då, kan man ju undra. Icke ekologiska kaffe och bananer är de varor som toppar listan av grödor där det används oerhörda mängder besprutning i produktionen. På icke ekologiska kaffeplantager används dessutom mängder med kemiska medel som inte ens är godkända i Europa och som är väldigt skadliga för både djur, natur och människor. Trots detta och flera rapporter så är det ändå endast 7 av 100 som väljer ekologiskt kaffe i butiken.

KRAV

Är du osäker på vilket av alla kaffesorter du ska köpa så finns det några märkningar du ska hålla utkik efter. Då certifieringarna är uppbyggda på olika sätt är det svårt att jämföra de olika märkningarna. Men vill du vara på den säkra sidan att inga bekämpningsmedel eller konstgödsel används så ska du hålla utkik efter KRAV eller EU-loggan. Idag har nästan alla märken ekologiska alternativ.

Komplettera ditt kaffe smart

Tillbaka till vikten av fika i vårt avlånga fika-land. När man läst på och bytt till ekologiskt kaffe vill man ju gärna fortsätta på samma väg. Men alla dricker sitt kaffe annorlunda och föredrar olika tillbehör. Köper man ett riktigt fint kaffe gjort på bra råvaror ska man ofta inte tillsätta något alls, utan dricka det svart för att smaka av alla aromer ordentligt. Precis som ett fint vin eller en gammal whiskey som fått åldras på ekfat. De flesta av oss är dock inte finsmakare utan föredrar en klassisk kopp kaffe, vissa med mjölk eller grädde, andra med socker. För att spetsa till fikat extra gärna en skorpa eller kaka. Idag har de flesta varumärken börjat ta fram ekologiska alternativ för den som är väldigt medveten som kund. Många undrar varför man ska välja ekologiskt och med all rätt. Men många gånger som nämnt innan, innebär ekologiska produkter mindre bekämpningsmedel och besprutning i produktionen. Att köpa ekologiskt kan även innebär renare vatten, då restprodukter av dessa bekämpningsmedel kan rinna från åkrar ut i sjöar och vattendrag. Väljer man även ekologiska ägg så väljer man också livsmedel från naturligare djurhållning. Men det är inte bara djurhållning som ekologiskt kan göra skillnad, utan även för människor. På plantager i syd råkar många människor som jobbar på åkrar och i produktion av grödor illa ut på grund av de giftiga bekämpningsmedel som används. Dessutom är konstgjord gödsling ofta mer kostsam, något som fattiga bönder inte alltid har råd med.

Komplettera ditt kaffe smart

Så nästa gång man väljer ens tillbehör, håll utkik efter ekologiska varor. Det gäller inte bara kaffet, utan också mjölken, sockret, kakan, tårtan eller äggen till frukost. Tillsammans kan vi bevara vår starka fika kultur men också göra den mer hållbar. Både för oss själva men också omvärlden. För kaffe ska vi aldrig behöva sluta dricka.

7 Replies to “Kaffe – Svenskens dryck”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.