Sverige är ett av de länder där det dricks mest kaffe i världen. Det är också ett av de länder där det dricks absolut mest mjölk i världen. Så varför inte kombinera kaffet med mjölk? Det finns källor som visar att man blandade de två dryckerna redan på 1700-talet. Det finns många roliga alternativ till en kopp kaffe med mjölk.

Cappuccino var en av de första kombinationerna av kaffe och mjölk då den dök upp Wienercafén i 1700-talets Habsburgska rike under namnet Kapuziner. Namnet fick drycken från en orden av munkar, Kapucinorden, vars dräkter i brunt med creméfärgad topp påminde om färgen på drycken. Cappuccino som vi känner den idag dök upp på italienska kaféer på 1930-talet. Från början var det en kaffedryck med grädde på toppen, men idag är det något annat. Cappuccino består av espressokaffe med ångskummad mjölk på toppen. Det har blivit populärt för duktiga baristas att göra olika mönster i mjölken. Dels för att det visar deras skicklighet, och dels för att det visar att skummet har rätt konsistens.

För den som vill ha ännu mer mjölk i sitt kaffe är Latte, eller Caffé e Latte som det ursprungligen heter på italienska, ett bra val. Rakt översatt betyder det kaffe och mjölk, men precis som i Cappuccino handlar det här om mjölk som är skummad med hjälp av ånga. Här skiljer sig latten som vi känner den från kaféer idag från kaffedrycker som franska Café au lait eller tyskarnas Milchkaffee. I de senare dryckerna är mjölken traditionellt inte skummad utan det är varmt kaffe med varm mjölk. På senare tid har dock den skummade mjölken börjat dyka upp även på Café au lait och Milchkaffee, men det är antagligen ett resultat av moderna kaffekedjor som spänner över hela världen.

Om inte mängden mjölk i dryckerna ovan räcker är nästa steg Latte macchiato, vilket betyder ungefär fläckad mjölk. Här är mängden mjölk mycket större än i latten och en liten espresso gör att mjölken bara tar lite färg och smak av kaffe. I Italien är detta en dryck man dricker på morgonen och det är svårt att hitta en italienare som skulle dricka en Latte macchiato efter lunch.

Kaffedrycker med mindre mjölk

Om man istället vill ha mindre mjölk kan man beställa Latte macchiatos motsats, en Espresso macchiato. Istället för mjölk som får en fläck av kaffe är det här stark espresso som får en liten fläck av mjölk.

Tar man sig över medelhavet och lämnar Italien för Spanien kan man ta sig en Cortado. Cortado liknar på många sätt en Espresso macchiato, men den har lite mer mjölk och mjölken är oftast inte lika skummad. Med moderna italienska espressomaskiner som hub i mer eller mindre varenda kafé i världen, har även detta börjat ändras något. Trots att intresset för internationella varianter på kaffe med mjölk blivit otroligt populärt och idag finns nästan överallt är det fortfarande många som gillar en vanlig kaffe med mjölk. Men med en så stor kaffekonsumtion som Sverige har finns de