Oavsett vad man gillar för smaksättning, rostning eller ton i kaffet kan man garanterat hitta en kaffeböna som har använts som grund i det kaffe man sedan väljer. I vanliga butiker kan man hitta de mest populära alternativen och stora kaffevarumärken som till exempel Zoega, Löfbergs lila samt Arvid Nordqvist använder till sitt sortiment av kaffe. Men trots att det finns ett väldigt gediget val av kaffebönor som man kan välja mellan även i vanliga mataffärer är det flera kaffebönor som är mer populära än andra. Kaffebönor som uppskattas för antingen sin lite mildare smak eller mer kraftiga underton. Beroende på humör och smaklökar kan man välja fritt mellan ett brett sortiment av kaffe i både butiker och online.

Arabica – den kommersiella bönan

arabica och robusta bönor

Denna kaffeböna har sitt ursprung från Etiopien och anses vara den mest kommersiellt odlade kaffebönan som man kan hitta i vanliga butiker runt om i världen. Arabica är uppskattad för sin smak och tre fjärdedelar av kaffeodlingen består idag av Arabicaarten. Dock så är Arabica lite svårare att odla än andra kaffebönor som till exempel Robust eller liknande. Det har medverkat till att kaffepriserna har stigit på senaste tiden då man helt enkelt inte ville kompromissa bort denna väldigt uppskattade och använda kaffeböna.   

Robust – Afrikas stolthet

Robust är en kaffeböna som härstammar från Afrika. Produktionen av denna också väldigt populära böna används sedan framförallt för att späda ut kaffe gjort på Arabicabönor. Detta för att ge kaffet en mer bitter smak och balansera ut innehållet av koffein som är väldigt lågt i kaffe gjort på endast Arabicabönor.  Att odla just Robustbönor är mycket enklare än att odla Arabica. Det ger även en betydligt större skörd vilket bidrar till att Robustbönan har ett lägre inköpspris då tillverkningen är avsevärt mindre till skillnad från odling av andra bönor på marknaden. Även om Robust har sitt ursprung från Afrika kan man idag hitta majoriteten av odlingarna i Vietnam. Hit flyttades odlingarna i början av 1900-talet för att kunna expandera odlingarna och ge bönorna bättre förutsättningar.
Robust innehåller en större mängd koffein till skillnad från Arabica. Detta ger bönan en mer bitter smak och är då särskilt uppskattat vid tillverkning av espresso-blends. Den krämigare och fylligare smaken lämpar sig utmärkt när man behöver ett snabbt tillskott av energi för att klara av vardagliga bestyr och utmaningar i livet.

Kaffebönans historia

Kaffebönans historia

Kaffebönan sägs ha upptäckts av en fåraherde i Etiopien för mer än 2000 år sedan. Han lade märke till att fåren fick mer energi när de åt bönorna och började experimentera med de röda bären. Man pratar ofta om kaffe som en planta även fast de egentligen är bär som växer på en kaffebuske. Idag hittar man de största odlingarna av kaffebönor i Vietnamn, Brasilien, Indonesien, Colombia och såklart ursprungslandet Etiopien. Idag är konsumtion av kaffe en stor del av många människors liv. Detta visar den stora årliga produktionen av kaffebönor på sammanlagt mer än 7.4 miljoner ton. En smakrik kaffe gjord på antingen Robust eller Arabica är någonting som många inte kan gå miste om. Koffeinet som kaffebönan innehåller ger energi och piggar upp på morgonkvisten och leder vägen för en dag fylld av inspiration och motivation.

158 Replies to “Populära kaffebönor”

 1. I’m not sure exactly why but this web site is loading extremely
  slow for me. Is anyone else having this problem or
  is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem
  still exists.

 2. Hey verу nice web site!! Guy .. Excellent .. Amazing ..I’ll bookmark your
  website and takee the feeds also? I am satisfied to ѕeek out
  a lot of helpful information here in the put up, we want work out
  more strategies on this regаrd, thank you ffor sharing.
  . . . . .

  My ѡeb site; sablon kaos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.