Aldrig någonsin har mat varit ett så omdiskuterat och hett ämne. Olika trender växer fram och tar plats. Vissa har en viss inriktning och menar på att just den metoden/dieten är bra för till exempelvis styrketränare. Andra hävdar bestämd att detta är det ultimata sättet att äta för den som vill leva ett långt och hälsosamt liv. Problemet med detta är att de olika metoderna ofta har motsägningar mot varandra. Det går liksom inte att leva enligt några olika samtidigt. Så hur kommer det sig att det ser ut så här och hur går det att veta vad som egentligen är en balanserad kost?

Matindustrin

Alla människor behöver äta för att överleva. Detta gör mat till en industri som omsätter otroligt mycket pengar. Och det ligger i somliga personer och företags intresse att så många som möjligt äter på ett visst sätt så att just deras verksamhet går bra. Ett tydligt exempel på detta är hur frukost lyfts fram till att vara dagens viktigaste måltid. Det lades enorma resurser för att dra igenom detta budskap på tidigt 1900-tal och det var ofantligt mycket reklam om hur viktigt och hälsosamt det vara att äta flingor, ljust bröd och dricka mjölk. Något som vi vet idag är långt ifrån en optimal måltid ur ett hälsoperspektiv.

Matindustrin
Matindustrin

Ett annat exempel är tallriksmodellen. Den rekommendation som lärs ut redan i tidig skolålder är tallriksmodellen. Och även om den inte är en dålig modell så är den ändå framtagen av stora företag som vill påverka hur vi äter för att gynna just deras verksamhet. Gemensamt för tallriksmodellen och andra modeller som matpyramiden är att de oftast rekommenderar mjölk, bröd, ost, frukt och någon form av kött.

Sen var det alla trender som kommer och går. Är det veganskt som gäller eller är det rawfood? Kommer gurkmeja ändra mitt liv eller är det ekologisk kokosolja som gör tricket? Kanske är ändå det bästa att äta sex gånger per dag och enbart leva på smoothies? Alla dessa trender är oftast mindre verksamheter som slåss om konsumenternas uppmärksamhet. Detta för att sälja just sina produkter och sina böcker och övriga instruktioner om hur just du kommer må bättre av just deras kost.

Gå på magkänslan

Till att börja med så går det att klargöra att ingen metod funkar för alla. Detta då vi är olika som människor och har olika förutsättningar. Det kan handla om intoleranser, tillgänglighet eller ekonomiska förutsättningar. Därför är det viktigt att känna efter själv vad som känns bra och vilken typ av kost som får dig att må bra. Genom en grundkunskap går det enkelt att ta reda på att produkter med mycket socker inte bör ätas regelbundet. Även att grönsaker är fördelaktigt är inte så svårt att lista ut och det finns stora fördelar med att äta kött i en begränsad mängd. Bygg en god grund för vilken typ av mat som du tycker funkar och tycker om att äta. Sedan går det att läsa på om de olika metoderna. Testa något som låter intressant och se vad det påstås ge för resultat. Ge det några månader och känn efter hur du mår. Så inom tid ska du nog lyckas hitta en balanserad kost för just dig.

Gå på magkänslan
Gå på magkänslan