Några av världens bästa kaffe finns i Italien, och italienarna tar denna sanning på allvar. På italienska används bar på samma sätt som café på engelska.

De goda nyheterna är att du är i Rom, i landet med un buon caffè (ett gott kaffe). Nedan finns några tips över platser för att njuta av det bästa kaffe i Rom, som alla också ligger bekvämt nära några av de romerska sevärdheterna. Men först några tips om hur och vad du ska beställa.

Okej, du är i Italien och redo att gå in i baren och beställa kaffe på italienskt sätt. Men det första är att du måste veta vad du ska beställa. Nedan hittar du de mest populära kaffebeställningarna i Italien så att du vet exakt vad du vill ha när du går in genom dörren.

Espresso är den heliga gralen för italienskt kaffe. Precis som i den engelsktalande världen är en espresso en shot med kaffe. Italienare har en tendens att beställa detta när som helst på dygnet, och det är ett utmärkt sätt att avsluta en utsökt pastalunch. Om du vill ha en dubbel effekt koffein, beställ en espresso doppio, en dubbel espresso, men var redo för att den kommer ge effekt.

Kaffe med mjölk

Macchiato, en macchiato på italienska är inte det kaffe med samma namn som du kan beställa på Starbucks någon annanstans i världen. Ordet betyder bokstavligen “färgat”, och det härrör från strecket mjölk som läggs till din espresso.

Om du är laktosintolerant kan du prova på latte di soia (sojamjölk), latte di mandorla (mandelmjölk) eller latte di cocco (kokosmjölk). Även om du kanske får en konstig blick kommer de flesta platser att ha minst ett alternativ som inte är mejeriprodukt.

Caffè latte/latte macchiato

Caffè latte översätts till kaffe och mjölk. Den kommer vanligtvis i ett högt glas fyllt med espresso och ångmjölk. Skillnaden är att medan en caffè latte har mjölk till espresso, och därför är kaffebaserade, har en latte macchiato espresso tilllagt till mjölken, vilket gör den mjölkbaserad.

En latte macchiato kommer att ha mer skum och mycket mindre espresso i sig än en caffè latte, vilket kan vara anledningen till att detta tenderar att vara den dryck italienska tonåringar väljer.

Cappuccino är känt över hela världen, vi vet att vi inte behöver berätta vad en cappuccino är. Men vi har lagt till den i listan eftersom den här kaffedrinken har en egen unik uppsättning regler.

En cappuccino (eller något som i hög grad involverar mjölk, till exempel en caffè latte eller latte macchiato), betraktas mycket som en frukostdryck. Det är därför italienare brukar njuta av det mest på morgonen snarare än efter måltider senare på dagen.

Om du beställer detta med eller efter din lunch eller middag, kan du förvänta dig en kommentar eller två.

Utan koffein

Decaffeinato, beställ detta om du letar efter kaffesmaken utan koffeinet. Ett annat populärt alternativ i Italien är att beställa en orzo, ett koffeinfritt kaffesubstitut.

Caffè corretto är ett shot av espresso med lite sprit, vanligtvis grappa eller sambuca. Caffè shakerato är ett fantastiskt sommaralternativ, detta är vanligtvis en enkel blandning av kaffe och is som skakas tillsammans, även om vissa platser lägger till grädde eller mjölk.

I de flesta italienska barer går folk in, beställer, dricker vid baren, pratar och går sedan. Det här är verkligen det mest traditionella sättet att dricka kaffe i Italien.

Du behöver förstås inte dra dig för att hitta platser där du kan sitta ner med en tidning, eller på sommaren njuta av ett bord utanför och titta på människor medan du njuter av din shakerato.

Jag brukar, när jag går på bar i Italien, ofta spela lite på molbilen om jag inte läser nyheter. Det brukar ofta bli Pokerstarscasino eller Damspel Med det i mobilen kan jag sitta i timmar och njuta några olika kaffe.

Tips på kaffeställen

Några av de bästa kaffe-platserna i Rom:

Caffè Greco är ett historiskt landmärke. Häpnadsväckande att se, det har varit på Via dei Condotti (en av stadens vackraste gator) sedan 1760 och är den äldsta baren i Rom. Bland kändisar som har tagit en espresso här är Goethe, Byron och Keats, för att bara nämna några.

Försök att besöka när det är mindre trångt, runt öppnings- och stängningstiden, så att du verkligen kan ta en titt på lokalen.

La Casa del Caffé Tazza d’Oro al Pantheon var en allvarlig utmanare för att vara nummer ett, eftersom det har både plats (precis vid Pantheon) och fantastisk kvalitetskaffe på sin sida.

I Piazza Risorgimento nära Vatikanen hittar du Pergamino, som erbjuder många olika alternativ. Prata med den kunniga och vänliga personalen om vad du letar efter.

Roscioli Caffè är sista tipset och det ligger i Trastevere, nära Campo de ‘Fiori, och är perfekt beläget för en eftermiddagspromenad genom en härlig del av huvudstaden. Deras kaffe är fantastiskt och deras minibakverk är en upplevelse.