Kaffe – Italien

Hem / Kaffe i Italien

Kaffe är en stor del av italiensk kultur, och det dricks där cirka 5,6 kg kaffe per person varje år. Den vanligaste formen kaffe där är espresso, till den grad att om du ber om en caffè och inte blir mer specifik än det så antas det att du menar en espresso.

Italiens kultur - Kaffedrickande

I Sverige tar vi gärna en lång fika på något café med en stor och god kopp kaffe, men så är inte normen i Italien – där är det vanligt att köpa en espresso i farten och att dricka den stående. Detta ska man inte tolka som att kaffet inte har en stor roll – italienare dricker i genomsnitt cirka 5,6 kilo kaffe per capita varje år – utan helt enkelt bara att de dricker den på annat vis. Baristan har även en viktig roll i italiensk kaffekultur, då denne liksom en bartender förväntas ha hand om kontakten med gästerna.

En skillnad som många som har turistat i Italien kan ha märkt är att den älskade cappuccinon och andra kaffedrycker med mjölk främst dricks till frukosten, då de anses vara för mättande för att ta senare på dagen – men att svart kaffe eller en caffè macchiato gärna tas efter maten för att hjälpa matsmältningen.

Espresso - kaffe i Italien

Espresso är i Italien synonymt med kaffe – om du ber en barista att göra en kopp kaffe till dig och inte ger dem några fler detaljer kommer de att anta att du vill ha en espresso och förbereda en kopp åt dig. Medan svenskar ofta gillar kaffedrycker med mjölk är detta inte något som dricks i Italien utöver till frukost – men espresso dricks gärna såväl efter måltider för att hjälpa till med att smälta maten som på väg till jobbet eller skolan för att bli mer alert och vaken.

Hur säger man kaffe på italienska?

Det generella ordet för kaffe på italienska är ”caffè”, som uttalas nästan exakt likadant som det svenska ”kaffe”. Tänk på att om du inte preciserar ytterligare så antar italienare att du med ”caffè” menar espresso då detta är den absolut populäraste formen i Italien.