Vietnamesiskt kaffe

Hem / Kaffe i Asien

Vietnam har en stark kaffekultur som skiljer sig mycket från västerländsk sådan, med mycket mörk rostning av Robustabönor som bryggs med ett metallfilter och serveras med kondenserad mjölk som ger den en tjock konsistens.

Kaffe från Vietnam – vad är skillnaden?

Kaffe från Vietnam är märkbart annorlunda jämfört med det kaffe som västerländska kulturer är vana vid – även för de som inte är entusiaster och inte har mycket erfarenhet av olika typer av kaffe. Det vietnamesiska kaffet dricks ofta långsamt i godan ro på ett café, gärna tillsammans med en vän, och är därmed en social dryck.

Skillnaderna mellan vietnamesiskt och västerländskt kaffe inkluderar dels att det vietnamesiska främst använder sig av Robustabönor, till skillnad från Arabica som är mycket vanligare i västvärlden, och därmed får mer koffein i sitt kaffe. Dels rostas bönorna mycket mörkt, vilket ger dem en beskare smak. Dels bryggs det med ett metallfilter. Och dels serveras det vanligtvis med kondenserad mjölk, stärkelse och is, vilket gör det till en kall dryck med tjock konsistens, och som kanske skulle kunna liknas med en kaffebaserad milkshake.

Vietnamesiskt kaffe recept

Läs vidare för ett recept som ungefär motsvarar det vietnamesiska originalet, men som du kan prova på hemma utan speciell utrustning. Så här gör du:

  1. Brygg cirka 2 deciliter starkt, mörkrostat kaffe.
  2. Separera äggulan från vitan i ett ägg, och häll gulan i en skål.
  3. Häll även i 2,5 matskedar kondenserad, sötad mjölk, och vispa dem.
  4. Häll mjölkblandningen i ett högt glas och lägg i några isbitar.
  5. Häll över kaffet och blanda med en lång sked.

Kaffe & te – kaffe i Asien

Asien har som bekant en mycket stor kultur av traditionellt tedrickande, men har även byggt upp en stark kultur kring kaffe. Det dricks i Asien inte lika mycket kaffe i hemmet som det görs här i Sverige – och när det dricks kaffe hemma är det ofta snabbkaffe som gäller – men det är vanligt att besöka kaffehus.

Kaffe är ofta en social aktivitet, och sötare och mjölkigare kaffedrycker som mocka eller cappuccino är oftast de mest populära. Då asiater i genomsnitt ställer högre krav på sitt kaffe än européer och amerikaner är även kedjor som Starbucks av generellt högre kvalitet på den asiatiska marknaden, och Shanghai är den stad som har flest Starbucks i världen.

Kaffets historia i Asien är kopplat till förtryck och slaveri, bland annat under nederländska kolonialister och handlare. Än i dag produceras kaffe ofta av bönder med sämre betalt och sämre situation än vad som vore anständigt, samtidigt som de utgör en stor del av världens kaffeproduktion.