För oss i Norden har kaffe haft en avgörande betydelse och roll i den dagliga konsumtionen av mat och dryck under en väldigt lång tid. Men även i Asien har denna magiska böna haft stor betydelse för invånarna. Kaffebönan inträdde först i mellanöstern då det transporterades från framförallt Egypten under 1500-talet och dracks då till största delen i Jemen, dåtidens Arabiska halvö. Under 1600-talet hade den berömda kaffebönan spridits till resten av Mellanöstern och uppskattades av sina användare. Den höga halten av koffein som bönorna innehåller var någonting helt främmande och därför förbjöd man därför import av detta bär på flera platser i Asien. Man visste då inte vad koffein var och många var rädda för den extra dos av energi som man fick i samband med kaffedrickande.

Efterfrågan från Asien har ökat

Asien te kultur

Asien är mest kända för sitt tedrickande. Men på senaste tiden har kaffekonsumtionen ökat markant i större delen av Asien vilket har fått odlingarna att expandera men också känna sig hotade. Odlingar av kaffebönor som Arabica och Robust odlas på flera platser i världen bland annat Brasilien och Vietnam. Men kaffebönor kräver trots allt ett specifikt klimat och förutsättningar för att man ska få en riktigt bra skörd. Den förhöjda efterfrågan från Asien har fått flera producenter av kaffe att tveka över om odlingarna verkligen kommer att räcka i framtiden. Idag producerar man årligen runt 7.4 miljoner ton kaffe men detta befaras att öka markant i och med att efterfrågan från Asien har stigit så kraftigt den senaste tiden.

Vietnamesiskt kaffe – en smaksensation

Om man är en kaffeälskare och har stor kännedom om kaffeodlingar, olika kaffebönor samt dess ursprung har man säkerligen stött på recensioner och utlåtanden om kaffebönor som produceras i Vietnam. Samtliga kaffebönor på marknaden har olika förutsättningar och kräver olika klimat för att slutskörden ska bli så smakrik och fyllig som det går. Det är därför som man har valt att odla kaffebönor som Robust och Arabica på särskilda områden runt om i världen. Detta då bönorna kräver ett särskilt klimat för att uppnå sin fulla potential och för att skörden ska bli större. I Vietnam odlar man både de två lite större arterna av bönor som kallas för Arabica och Robust. Men också mindre sorter som till exempel Liberia. Vietnams klimat och deras sätt att skörda, bearbeta och torka kaffebönorna på har skapat en kaffetradition som resten av världen fascineras av. Kaffe från Vietnam är krämigare, fylligare och har oftast undertoner av hasselnöt och choklad. Detta är just väldigt karaktäristiskt för Vietnamesiskt kaffe och uppskattas av kaffeälskare jorden runt.

Hur Asiens kaffetradition skiljer sig från Europas

Asien älskar kaffe också

Europa och då framför Norden har för resten av världen varit kända för sin stora konsumtion av kaffe. I Sverige dricker vi mer kaffe per invånare än något annat land vilket har öppnat upp en stor marknad för olika varumärken och leverantörer. I jämförelse med Europa dricker Asien även idag mindre kaffe per invånare men den växande efterfrågan av kaffe och deras kreativitet vid skörd har gjort att man idag även räknar Asien som ett kaffeälskande land med stor potential.

4 Replies to “Kaffe i Asien”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.