Dyrare kaffe

Hem / Världens dyraste kaffe

Vissa tänker inte så mycket på vad det är för kaffe de dricker, eller ser kaffe drickandet som rent funktionellt och något de bara gör för att orka med dagen. Men för den som älskar kaffe och verkligen vill kunna njuta är det motiverat att spendera lite mer pengar på kaffet för att få något riktigt gott – det är ungefär samma sak som att många spenderar pengar på att få dricka goda viner.

Världens dyraste kaffe

Världens dyraste kaffe heter kopi luwak. Det odlas i Indonesien, främst på Arabicabuskar, och utmärks genom hur en del av processen är att bönorna utan att brytas ned passerar genom tarmarna på det lokala djuret luwak – även känt som asiatiska palmmårdar – och sedan manuellt plockas ut från dessas avföring. Det är därmed ett kontroversiellt kaffe som kan väcka många starka känslor och smeknamn, bajs kaffe är ett vanligt smeknamn världen över. Enzymerna i palmmårdarnas tarmar ger kaffebönorna en mild smak till skillnad från den mer bekanta beska smaken som kaffe brukar ha, och bönorna rostas bara lätt för att de ska behålla denna smak.

Enbart väldigt små mängder kopi luwak – bara cirka 500 kilo – produceras varje år, och det säljs ofta förfalskat sådant, vilket innebär att du som är intresserad bör vara försiktig så att du inte blir lurad. Priset på kopi luwak börjar på cirka 1.000 kronor per kilo, men kan ofta bli flera gånger så dyrt.

Lyxigt kaffe

Lyxigt kaffe utmärker sig ofta av sin komplexa smak och arom, med sötma och syrlighet, och görs ofta på bönor som främst har vuxit långsamt på buskar på högre höjd och därmed är tätare och hårdare än de på låg höjd. De flesta lyxiga kaffesorter görs på Arabicabönor, och bör köpas nyrostade – eller till och med innan de har rostats – och sedan förbrukas inom några veckor efter köpet för att det ska behålla smaken så bra som möjligt. Bland de mest eftertraktade sorterna hittar vi bland annat de goda Jamaica Blue Mountain, Rwanda Nyamurinda Natural och Indonesien Sumatra, som alla odlas på hög höjd över havet.

Exklusiva kaffebönor

  • Jamaica Blue Mountain är ett milt och nötigt kaffe som odlas i Clydesdale.
  • Rwanda Nyamurinda Natural är ett sött kaffe med plommonton, som odlas i Nyamurinda.
  • Indonesien Sumatra är ett fylligt och kryddigt kaffe som odlas i Sumatra.
  • Peru Caija är ett lent och nötigt kaffe som odlas i Cajamarca.
  • Hawaii Kona är ett sött kaffe som odlas på Hawaii.

Världens bästa kaffe

Jamaica Blue Mountain anses generellt som en av världens bästa kaffesorter. I och med att de odlas på en hög höjd över havet får det en mild och söt smak, men samtidigt gör detta att det växer långsammare – och därmed produceras mindre varje år än vad det finns efterfrågan på, vilket ger de ett relativt högt pris. Det är särskilt populärt i Japan, och över 80% av Jamaia Blue Mountain exporteras dit varje år.