Kaffedrink med alkhol

Hem / Kaffedrinkar med alkhol

Att blanda redan etablerade drycker med alkohol för att tillföra en ny dimension till drycken är inte något ovanligt, och självklart görs även kaffedrinkar med alkohol. Bland de mest populära finner vi Irish coffee och Baileys med kaffe, men det finns många olika varianter. De dricks ofta efter mat, på fest, eller efter att ha kommit in inomhus efter en kall vinterdag utomhus. Många olika typer av alkohol används, men det är vanligt att man använder whiskey, rom eller Baileys Irish Cream.

Irish coffee

Irish coffee – engelska för ”irländskt kaffe” – är en alkoholhaltig kaffedrink som blandar varmt kaffe, irländsk whiskey, socker och grädde, för att uppnå en god och varm drink. Ursprunget till den moderna drinken är ej helt fastställt, men tros ha etablerats någon gång på 1950-talet. Liknande alkoholhaltiga kaffedrinkar gjordes dock redan på 1800-talet i österrikiska kaffehus.

Så här gör du:

 1. Brygg cirka 2 deciliter starkt kaffe och häll det i ett högt glas.
 2. Blanda i cirka 4 centiliter irländsk whiskey och 2 teskedar socker.
 3. Vispa lätt cirka 3 matskedar grädde och häll ovanpå kaffet. Pudra eventuellt kakao ovanpå.

Kaffe Karlsson

Kaffe Karlsson är en nordisk kaffedrink som har beskrivits som den svenska motsvarigheten till Irish coffee. Liksom Irish coffee innehåller den nybryggt varmt kaffe med lättvispad grädde och alkohol, men använder sig av den apelsinsmakande likören cointreau samt Baileys istället för enbart irländsk whiskey.

Så här gör du:

 1. Brygg cirka en och en halv deciliter starkt kaffe och häll det i ett glas.
 2. Blanda i cirka 2½ centiliter vardera av Baileys och cointreau (eller annan likör med apelsinsmak)
 3. Vispa lätt cirka en halv deciliter grädde och häll ovanpå kaffet. Pudra med rivet apelsinskal.

Kaffe bourbon

Den goda kaffedrinken kaffe bourbon är en amerikanskinspirerad variant på Irish coffee som gärna dricks efter maten eller efter att ha kommit in inomhus från en kall utedag. Liksom förlagan Irish coffee använder du dig i kaffe bourbon starkt kaffe, lättvispad grädde, socker och alkohol, men istället för irländsk whiskey tar du bourbon whiskey.

Så här gör du:

 1. Brygg cirka 2 deciliter starkt kaffe och häll i ett högt glas.
 2. Blanda i cirka 4 centiliter bourbon whiskey och 2 teskedar socker.
 3. Vispa lätt cirka 3 matskedar grädde och häll ovanpå kaffet. Pudra eventuellt med socker.

Kaffe lakka

Kaffe lakka är en finländsk variant på Irish coffee, som istället för irländsk whiskey använder sig av den finska likören lakka och konjak, och därmed har en god smak av hjortron. Liksom originalet Irish coffee använder den sig också av nybryggt, starkt kaffe och lätt vispad grädde, eventuellt med kaffepulver som garnering.

Så här gör du:

 1. Brygg cirka 2 deciliter starkt kaffe, som du häller i ett högt glas.
 2. Blanda i cirka 3 centiliter lakka och 1 centiliter konjak (eller brandy).
 3. Vispa lätt cirka 3 matskedar grädde som du häller ovanpå kaffet. Pudra eventuellt drinken med kaffepulver.

Kaffe amaretto

Kaffe amaretto är ytterligare en klassisk variant på Irish coffee. Istället för irländsk whiskey använder man sig i denna alltså den italienska likören amaretto för att få fram en god mandelsmak. Liksom den vanliga irish coffee använder du i kaffe amaretto dig av nybryggt starkt kaffe tillsammans med lätt vispad grädde och alkohol – och för den som vill kan du även garnera kaffet med riven choklad eller mandelspån.

Så här gör du:

 1. Brygg en och en halv deciliter starkt kaffe, och häll det i ett högt glas.
 2. Blanda i 6 centiliter amaretto.
 3. Vispa lätt 4 matskedar grädde, och häll den ovanpå kaffet. Pudra om du så önskar riven choklad och/eller mandelspån.

Coffee Bailys

Coffee Baileys, eller helt enkelt kaffe med baileys, är en populär varm kaffedrink som går hem hos de flesta. Liksom många kaffedrinkar efterliknar den Irish coffee, med starkt kaffe, lättvispad grädde och någon form av alkohol – här Baileys Irish Cream istället för irländsk whiskey – samt en enkel garnering för den som så önskar.

Så här gör du:

 1. Brygg 2 deciliter starkt kaffe, och häll i ett högt glas.
 2. Blanda i 4 till 6 centiliter Baileys Irish Cream efter smak.
 3. Vispa lätt 3 matskedar grädde, och häll den ovanpå kaffet. Garnera gärna med riven mörk choklad.

Espresso Martini

Espresso martini är en kyld alkoholhaltig kaffedryck som sägs ha uppfunnits av den brittiske bartendern Dick Bradsell på slutet av 1980-talet. Den består av lika delar kyld espresso, vodka och kaffelikör, som dricks ur martiniglas - oftast med tre hela kaffebönor som garnering.

Så här gör du:

 1. Packa 14 gram espresso tätt i en espressomaskin och gör cirka 70 milliliter kaffe med två koppar vatten.
 2. Häll kaffet tillsammans med lika stor mängd vodka och kaffelikör i en shaker som du fyller med is.
 3. Skaka shakern ordentligt och häll sedan vätskan genom en sil ner i ett martiniglas. Toppa med tre hela kaffebönor.

Mexican Coffee

Mexican coffee är som namnet antyder ännu en variant på Irish coffee. Den värmer gott, och innehåller liksom den irländska förlagan starkt nybryggt kaffe, socker och lättvispad grädde. Originalets irländska whiskey byts dock ut mot den mexikanska kaffelikören kahlúa samt mexikansk tequila – därav namnet. Den som vill göra iskaffe kan kyla kaffet, tillföra isbitar och byta ut grädden mot vaniljglass.

Så här gör du:

 1. Brygg en och en halv deciliter starkt kaffe.
 2. Blanda i 1 centiliter kahlúa, 4 centiliter tequila samt 1 tesked socker.
 3. Vispa lätt cirka 3 matskedar grädde, som du sedan häller på drinken. Garnera eventuellt med kanel, muskot eller kaffepulver.

Det finns oändligt med kombinationer av drinkar man kan göra av kaffe med sprit. Med så många olika typer av kaffebönor, alkohol och andra ingredienser är det bara fantasin som sätter stop för en ny kaffedrink. För fler recept för kaffedrinkar med alkohol finns Kaffeinformation.se som hjälp för förslag på nästa kaffedrink att testa när man verkligen är sugen på något annorlunda oavsett om det är en varm kaffedrink eller kall.

Läs också

Barista-kurs Stockholm

Har du längtan efter att skapa den ideala kaffekoppen hemifrån? En barista-kurs i Stockholm skulle då vara idealisk för dig. Det spelar ingen roll om du är en kaffeälskare eller bara önskar att behärska konsten att tillaga gott kaffe, en baristautbildning kan förse dig med de nödvändiga verktygen för att bli framgångsrik.

Hyr en barista

En barista är mer än bara en kaffeexpert - de kan omvandla en enkel kaffekopp till en rik upplevelse för dina gäster. Genom att hyra en barista till ditt företagsevenemang kan du inte bara höja atmosfären, men också tillföra en ytterligare nivå av professionalism. En erfaren barista har förmågan att brygga kaffe med olika metoder, och även skapa latte art, vilket bidrar till en extraordinär kaffeupplevelse för dina gäster. Detta kan också fungera som ett medel för att uttrycka din uppmärksamhet till detaljer och ditt önskemål att ge dina gäster en angenäm upplevelse under ditt evenemang.

Lär att skumma mjölk

Vad är syftet med att skumma mjölk till kaffet? Svaret ligger i smaken och konsistensen. Skummad mjölk ger en extra dimension till kaffet, gör det mjukare, mer smörigt och tillför en söt underton. Utöver smakupplevelsen fyller skummad mjölk även ett estetiskt ändamål. Det är inte bara läckert, men också ett nöje att betrakta. Processen med att skumma mjölken genererar små mikrobubblor som höjer mjölken och ljusar upp dess färg. Detta resulterar i att den ser ut som ett mästerverk inuti kaffet.

Service av kaffemaskiner

Om du äger en kaffemaskin hemma eller på jobbet, förstår du hur avgörande dess prestanda är för att leverera en välsmakande kopp kaffe. Oavsett om du endast använder maskinen några gånger per vecka, eller en organisation som brygger kaffe flera gånger dagligen, är maskinens underhåll viktigt för att garantera dess hållbarhet och upprätthålla kaffets kvalitet. Läs mer om service av kaffemaskiner.