Olika kaffedrycker

Hem / Kaffealternativ

Det finns många olika kaffedrycker för olika smaker och ändamål. Bland de mest populära hittar vi så klart espresso, som också används som bas för flera andra kaffedrycker som cappuccino och caffè macchiato. Olika kaffedrycker dricks vid olika tillfällen – exempelvis främst till frukosten eller på väg till jobbet, medan andra främst dricks efter maten.

Flat white kaffe

Flat white är en kaffedryck med espressobas som tros ha sitt ursprung antingen i Australien någon gång 1960- till 1980-talen, eller på Nya Zeeland. Sedan 2000-talet har den fått spridning och är numera är en mycket populär kaffedryck som bland annat dricks till frukost. Den jämförs ofta med latte, men har mindre mjölk och därmed en mer intensiv kaffesmak.

Så här gör du:

 1. Gör 35 milliliter espresso, helst av Arabicabönor, och häll i en 150-200 milliliters keramik kopp.
 2. Ånga 100 milliliter mjölk med ett 2 centimeter tjockt ytlager skum.
 3. Börja hälla mjölken, först några centimeter från ytan.
 4. För bringaren närmare medan du häller, och öka lutningen.

Cappuccino

Cappuccino är en kaffedryck med espressobas från Österrike och Italien, som numera är en av de allra mest populära kaffedryckerna. I Italien dricks den så gott som enbart på morgonen och förmiddagen, och kännetecknas av att bestå av lika delar kaffe, ångad mjölk och skummad mjölk. Den är relativt intensiv då hälften av mjölken är skum och alltså inte blandar sig med kaffet.

Så här gör du:

 1. Gör 35 milliliter espresso – gärna Arabica – och häll i en cappuccinokopp.
 2. Ånga 70 milliliter mjölk, och skumma cirka hälften av den.
 3. Häll mjölken i koppen.
 4. Pudra eventuellt kakao, kanel eller kardemumma på toppen.

Espresso – dubbel espresso

Espresso är en italiensk kaffedryck som dricks såväl till frukost som efter maten, och är den allra mest populära kaffedrycken i Italien. Den utmärker sig genom att ha en tjockare konsistens än kaffe gjord på andra vis, och har en god, intensiv smak. Espresso görs på såväl Arabica som Robusta, även om Arabica brukar anses ha högre kvalitet, och görs genom att med högt tryck tvinga hett vatten genom tätt packat kaffe.

Så här gör du:

 1. Packa 7 gram espresso tätt i din espressomaskin, och gör cirka 30-35 milliliter kaffe – detta ska ta cirka 20 till 30 sekunder.
 2. För en dubbel, packa istället 14 gram och använd två koppar vatten för att få cirka 60-70 milliliter kaffe.

Ristretto

Ristretto är en variant på espresso, som kommer från Italien. Dess namn är italienska för ”begränsad” eller ”krympt”, och är mycket mer intensiv än den vanliga espresson. Den görs på samma sätt som en vanlig espresso, men använder sig av dubbelt så mycket vatten och lika mycket espresso, och resulterar därmed i en mer koncentrerad och intensiv dryck som dricks i ett svep – gärna till frukost. Motsatsen till ristretto är lungo.

Så här gör du:

 1. Packa 7 gram espresso tätt i espressomaskinen, och gör cirka 15 milliliter kaffe med en halv kopp vatten.
 2. För en dubbel, packa 14 gram och använd en kopp vatten.

Americano

Americano är precis som det låter ett amerikanskt kaffe, som är baserat på espresso men är mindre starkt. Det görs genom att tillsätta varmt vatten till espresso, för att på så vis uppnå samma intensitet som amerikanskt bryggkaffe, men med smaken av espresso. Det tros ha uppfunnits av amerikanska soldater under andra världskriget, som ville ha ett kaffe liknande det de var vana vid från hemmet.

Så här gör du:

 1. Gör en dubbel espresso, det vill säga kaffe med 14 gram tätt packad espresso och två koppar vatten.
 2. Tillsätt mellan 30 och 455 milliliter varmt vatten baserat på hur starkt du vill att kaffet ska vara.

Lungo

Lungo är en variant på espresso, som kommer från Italien. Namnet är italienska för ”lång”, och syftar på hur den är mindre intensiv och besk än den vanliga espresson, och använder sig av dubbelt så mycket vatten, som ofta får rinna längre än en vanlig espresso. Då detta resulterar i en större mängd dryck serveras den ofta i ett högt glas.

Så här gör du:

 1. Packa 7 gram espresso tätt i din espressomaskin, och gör cirka 60-70 milliliter kaffe med två koppar vatten.
 2. För en dubbel, packa 14 gram espresso och använd fyra koppar vatten.

Kaffe latte - Café au lait

Den klassiska italienska, espressobaserade drycken caffè latte består av en fjärdedel kaffe och tre fjärdedelar ångad mjölk, varav en del är skummat. I hemlandet Italien dricks denna milda kaffedryck enbart till frukost eller på förmiddagen, då det i och med den stora delen mjölk anses vara för mättande för att dricka på eftermiddagen eller efter lunch – men i Sverige dricks det gärna också till eftermiddagskaffet eller fikan.

Så här gör du:

 1. Packa 7 gram espresso tätt i espressomaskinen, och gör cirka 35 milliliter kaffe med en kopp vatten (eller gör en dubbel med 14 gram espresso och två koppar vatten).
 2. Ånga cirka 100 milliliter mjölk och skumma en del av det.
 3. Tillsätt mjölken till kaffet, och toppa eventuellt med kanel, kakao eller kardemumma.

Macchiato

Caffè macchiato är en italiensk kaffedryck som helt enkelt är en espresso med mycket lite ångad mjölk i, som oftast är skummad. Namnet är italienska för ”befläckat kaffe” eller ”märkt kaffe”, och syftar alltså på hur drycken är en espresso med lite mjölk på ytan. Motsatsen latte macchiato – ”befläckad mjölk” – är en mjölkdryck med lite espresso tillagd.

Så här gör du:

 1. Packa 7 gram espresso tätt i din espressomaskin, och gör cirka 35 milliliter kaffe med en kopp vatten – eller en dubbel med 14 gram espresso och två koppar vatten.
 2. Ånga och om så önskas skumma cirka 5-10 milliliter mjölk, och tillsätt direkt i kaffet.

Cortado

Cortado är en spansk kaffedryck som baseras på espresso, men som innehåller lika mycket ångad mjölk som kaffe. Namnet är spanska för ”delad” eller ”utspädd”, och syftar alltså på hur drycken består av hälften kaffe och hälften mjölk. Den har i och med detta en mycket mild och rund smak med låg syrlighet, och är främst populär i Spanien.

Så här gör du:

 1. Packa 7 gram espresso tätt i espressomaskinen, och gör omkring 35 milliliter kaffe med en kopp vatten, eller en dubbel med 14 gram espresso och två koppar vatten.
 2. Ånga lika mycket mjölk som mängden kaffe, och häll i kaffet.

Kaffe mocka

Caffè mocka – eller mocaccino – är en kaffedryck från Jemen, som tar sitt namn från staden Mocka. Den baseras på espresso, men har ångad mjölk och chokladsmak tillförd, ofta genom kakao eller chokladsirap, vilket trots kaffets intensitet ger den en söt och lättgillad smak som ofta dricks som fika. Ofta toppas drycken också med chokladspån eller kakao.

Så här gör du:

 1. Packa 14 gram espresso tätt i din espressomaskin och gör omkring 70 milliliter kaffe med två koppar vatten.
 2. Ånga omkring 140 milliliter mjölk, och skumma en del av den.
 3. Blanda cirka 70 milliliter kaffesirap med espresson och tillsätt mjölken.
 4. Toppa med chokladspån, kakao eller chokladsirap.