Hur kan den gyllenröda frukten på kaffeträdet bli till den svarta aromrika dryck många avnjuter vid frukostbordet eller på ett mysigt cafe? Kaffets tillverkningsprocess är inte direkt komplicerad, dock tidskrävande och slitsam. Kaffebönan är egentligen inte en böna utan kärnan av en röd frukt som är lika stort som ett körsbär. Innanför frukten finner man ett kärnhölje där kaffebönorna omges av ett tunt silverskikt. Varje frukt innehåller två kaffebönor. Det finns mer än 70 arter av kaffeträd i släktet Coffea. Den vanligaste men också den mest exklusiva kaffesorten, som står för ca 70% av kaffeframställningen, är arabiskt kaffe(Coffea Arabica.) Därefter kommer robust kaffe(Coffea Canephora) som är av något sämre kvalite, men är lättare att odla och ger mer kaffe. Storleken på kaffeträdet varierar från dvärgbuskar till upp till 12 meter höga träd.

Skördning och bearbetning av kaffebönor

kaffetre bønner

Skördning av kaffeträdets frukter sker vanligtvis en gång om året, och infaller vanligen mellan september och mars om odlingen är lokaliserad söder om ekvatorn, och mellan april och maj om odlingen är lokaliserad norr om ekvatorn. Frukterna plockas endast när dem är mogna och röda. Bearbetning av frukterna måste påbörjas så fort dem är plockade. Det finns två olika bearbetningsmetoder, den torra metoden eller den våta metoden. Den torra metoden tar betydligt längre tid än den våta metoden, frukterna ska torka i solen i ca 10 dagar. Den våta metoden går ut på att låta en maskin tvätta bort skinn och fruktkött för att sedan torkas i en torkmaskin eller i solen. När detta är klart graderas bönorna efter storleken och densitet.

Kaffebönorna rostas och mals

Kaffebönorna rostas och mals

Det är genom själva rostningsprocessen som man får fram den aromatiska kaffesmaken. Under rostningen placeras bönorna i en roterande rostningsmaskin som ser till att bönorna inte bränns vid. Temperaturen varierar från 190 C – 230 C. De vanligaste rostmetoderna är trumma och varmluftrostning. De flesta bönor rostas i en varmluftsström i höga temperaturer under kort tid, ca 3-6 minuter. Dessa industriellt rostade bönor har en mer syrlig smak. Endel specialkaffe trumrostas i omgångar, i små mängder, under längre tid, ca 12-15 minuter, på lägre temperaturer. Denna långsamma process tar bort den syrliga smaken. Under denna process ändrar bönorna färg, från ljust grågröna till gyllenfärgade, för att sedan svälla och bli dubbelt så stor som sin ursprungliga storlek. Under rostningen tränger kaffebönans oljor fram vilket gör att färgen mörknar ytterligare och bönorna blir mörkbruna. Kaffebönornas rostningstid beror på vilken styrka man vill ha på dem, men också beroende på bönans densitet dvs hur mycket fukt den har i sig, ljusare bönor (kortare rostningstid) ger lättare kaffesmak och mörka bönor (längre rostningstid) ger starkt kaffe. Den oljiga substansen är också vad som ger kaffet den välbekanta aromatiska smaken. Till exempel så rostar man Espressobönor lite längre eftersom man är ute efter den starka smaken och bryggbönor rostar man under kortare tid då man är ute efter en lite mildare kaffesmak. Slutligen så maler man kaffebönorna för att få ur bästa möjliga smak ur kaffebönorna. Vill man ha färskt och smakrikt kaffe ska man helst mala kaffebönorna direkt innan man ska brygga sitt kaffet.

6 Replies to “Så rostas kaffe”

  1. Greetings! I know this is somewhat off topic but I
    was wondering which blog platform are you using for
    this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and
    I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.