Rosta kaffebönor

Hem / Kafferost

För alla som vill ha ett gott kaffe är det viktigt att man använder rostade kaffebönor – ej rostade bönor leder till så kallat ”grönt kaffe” – en dryck med en obehagligt träig och syrlig smak som egentligen enbart används för hälsoeffekter som att sänka blodtrycket. Rostning finns i två typer – trumrostning och varmluftsrostning – som båda involverar att bönorna i en maskin uppnår höga temperaturer som påverkar deras smak.

Trumrostning är vanligare för de som rostar bönor i mindre skala, främst på mindre rosterier och på kaffehus som rostar sitt eget kaffe, medan varmluftsrostning används av större företag som rostar kaffe på större skala. Beroende på rostningens temperatur och tid blir bönorna olika syrliga och beska, vilket spelar in på vilken typ av dryck du vill göra – exempelvis gör sig en espresso (samt espresso-baserade drycker som cappuccino och macchiato) bäst med mörkrostade kaffebönor, medan en latte gör sig väl med ljus- eller mellanrostade bönor.

Hur rostas kaffebönor?

Innan kaffebönor är redo att användas till att göra kaffe ska de rostas. Detta görs i en kafferostningsmaskin – antingen en för rostning på mindre skala, i en process som kallas trumrostning, eller en för större industriell skala, med varmluftsrostning.

Det är vanligast att köpa kaffebönor som redan är rostade, men för entusiasten kan det vara trevligt att få rosta sina egna kaffebönor, och därmed säkerställa att de är så nyrostade som möjligt och därmed behåller mycket av sin smak. Då Robustabönor är mer koffeinhaltiga än Arabicabönor och har annan smak spelar även typen av böna in på rostningsprocessen.

Rostas temperatur

Rostning av kaffebönor delas in på tre graderingar med olika tid och temperatur:

  • Ljusrostat kaffe når en temperatur på cirka 180 grader Celsius, och får en syrlig och fruktig smak. Den skiljer sig därmed från de typer av kaffe som brukar drickas i Sverige.
  • Mellanrostat kaffe når en temperatur på cirka 200 grader Celsius, och får en balanserad och mild smak. Detta är den vanligaste sorten i Sverige.
  • Mörkrostat kaffe når en temperatur på cirka 220-240 grader Celsius, och får en stark och besk smak som påverkas av själva rostningen.

Kaffebönor orostade – skillnaden

Du som vill ha kaffe med god smak bör använda dig av rostade bönor – om du provar att göra kaffe på orostade bönor får du ett kaffe som har en träig och syrlig smak. Vissa gör ändå kaffe på orostade bönor – så kallat grönt kaffe – för att sänka blodtrycket eller för att gå ner i vikt.