Det finns många olika kaffedrycker och intresset nu är större än någonsin. Man kan använda kaffe till så mycket, både i mat, dryck och i godis. Kaffe är bra till så mycket, framförallt för att minska stress och oro. Kaffe är gjort av en frukt med samma namn. Man kan göra så många olika sorters goda drycker av kaffe. Espresso är italienarnas favorit och görs av kaffe och kräm på toppen i koppen. Då används en espresso-maskin. Vattnet pressas i den under högt tryck för att smaken skall bli extra intensiv.

Varianter av espresso

Caffé Americano kommer från andra världskriget när soldaterna spädde ut sitt espresso med vatten för att det inte skulle vara så starkt. I Amerika och Sverige är inte kaffet alls så starkt så därav namnet. Cappuccino är en tredjedel espresso , en tredjedel skummad mjölk och en tredjedel ånguppvärmd mjölk. Serveras gärna både i glas och kopp. Caffé Au Lait är egentligen franska och betyder kaffe med mjölk. det är alltså lika delar varm mjölk och starkt kaffe. Skillnaden på denna och en Kaffe latté är att Kaffé Latte har skum på toppen. Cortado är spanska och betyder espresso med varm mjölk. Det serveras hälften hälften i mindre glas. En annan kaffesort är Latte Macchiato. Det finns två sorter, den ena är en enkel espresso och den andra är en dubbel espresso med en liten dutt skummad mjölk på toppen. Kaffe Latte består av tjugo procent kaffe och åttio procent varm mjölk. Den är lite sötare i smaken eftersom det är så pass mycket mjölk. Detta är också en italiensk klassiker som aldrig dricks där efter lunch för att den är så mättande. Bara till frukost.

Kaffe Mocca

Kaffe Mocca är en variant av kaffe latte men med mindre kaffe och mer choklad. Ibland kallas den för varm choklad. Den består av kakao, varm mjölk och espresso.

En riktig “smakbomb”

Ristretto betyder “smakbomb” på kaffe-språk. Den är mycket starkare än vanligt kaffe och absolut inget för mesar. En Americano är en espresso utspädd med varmt vatten. Den smakar ungefär som svenskt bryggkaffe, men är mycket varmare när det serveras. Flat White är en dubbel espresso och mikro-skummad varm mjölk med bubblor. Den har en väldigt intensiv kaffesmak. Sedan har vi snabbkaffet som är mycket praktiskt och bekvämt och passar i nästan alla kaffeautomater. Något väldigt roligt man kan göra när någon fyller år eller för att lätta upp stämningen lite i vardagen är att delta i olika kaffe-prövningar. Ett sätt är att göra en egen kväll av det med goda vänner eller släktingar. Man kan ha kaffe när man bakar chokladbollar och många andra godissorter för att få en fin kaffesmak. När man bakar mockatårta är kaffe den ingrediens som ger tårtan sin utsökt goda smak.

sverige kaffe traditioner

Sedan finns ju det gamla hederliga kokkaffet som man får hemma hos Mormor eller Farmor tillsammans med sju sorters kakor på julen. Bryggkaffe är också en svensk favorit i många hem. Nu behöver man inte känna sig så vilsen när man står framför tavlan med alla kaffesorter längre, utan kan lugnt beställa sin goda Cappuccino!

5 Replies to “Kaffedrycker för kaffeälskaren”

  1. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted
    to say wonderful blog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.