Kaffe gjort utav något som kallas för kaffebönor och de är egentligen bär. De växer på vad som kallas för kaffebuskar och därav kommer namnet kaffe. Denna typ av buske kan man inte hitta vart som helst eftersom den är van vid subtropiskt klimat just i Afrika. Via exportering så kan man nu för tiden hitta buskarna i andra delar av världen som även dem har det subtropiskt klimat.

Olika typer of kaffe, cappuccino
Olika typer of kaffe, cappuccino

I Sverige så blev kaffe som dryck inte känt förens i slutskedet av 1600-talet. Till oss i Sverige tog sig kaffet från Afrika via Turkiet. Sett till världen så fick kaffet sig en rejäl skjuts upp i höjden i samband med koloniserings perioden som var för både Afrika samt Sydamerika. Under kolonialtiden så kunde då de ledande makterna roffa åt sig betydligt mycket större mängder av kaffebönor. Först när man kommer till 1900 och 2000 talen så kan man påstå att kaffe som dryck har en stark ställning över hela världen. Intressant nog så är det även så att vi i Sverige tillsammans med våra nordiska vänner i Finland dricker allra mest kaffe utav alla nationaliteter. Snittet för en svensk är imponerande på 10 kilogram rostade kaffebönor för varje år per invånare. Sett till världen igen så kan man även konstatera att det under årtalet 2010 framställdes hela 7 400 000 ton kaffebönor. De allra största bidragande plantagerna låg då i Brasilien, Etiopien, Vietnam, Colombia och Indonesien.

Cappuccino

För att sedan ta oss in på kaffesorten, cappuccino så kan det vara bra att faktiskt veta vad en cappucino består av. Det är nämligen en kaffedryck som är baserad på espresso och som sedan toppas med både varm och skummad mjölk. Drycken har dessutom sitt ursprung från Italien. Det finns olika typer av cappuccio som man kan beställa eller göra. Man kan byta ut mjölken till grädde och dessutom är det i olika delar av världen vanligt att smaksätta med lite kanel eller choklad på toppen av skummet. Vanligtvis så är även kaffedrycken cappuccio mindre än sin besläktade kaffe dryck, kaffe latte. Den har även traditionellt mer skum än en latte. I sitt utseende så kan de se olika ut då man kan skapa flertalet olika och roliga samt fina mönster utav skummet från mjölken. Sedan dess att cappuccinon kom till så har den bytt sitt utseende relativt mycket, detta på grund av mjölk som förändrats och speciellt tagits fram för kaffekonst.

Talar man istället om komponeringen av kaffen så består den vanligen av dubbel espresso i en kopp som sedan toppas med den varma och skummade mjölken. Ytskiktet på den ska bestå av ett rejält lager skum. Det vanligaste idag är att man tillverkar kaffe delen med en så kallad espressomaskin och sedan skummar och värmer på mjölken med espressomaskinens skummande och värmande stav.

Traditionellt sett så var cappucino som kaffedryck allra mest omtyckt i vissa delar av världen, dessa var Europa, Sydamerika, Australien men även vissa delar av Nordamerika. Det var först vid ungefärligen mitten av 90-talet som drycken slog igenom ordentligt i Nordamerika som helhet och då så var det ett såpass stort genombrott så att man kunde köpa drycken på nästintill alla kaffeställen.